Gyermekkönyvtár

B E M U T A T K O Z U N K

 

Gyermekkönyvtárunk 2010-ben felvette Pósa Lajos nevét. 

1. Mi a könyvtár?

A könyvtár dokumentumok gyűjtőhelye. A dokumentumokat és a bennük lévő információkat összegyűjti, rendezi, megőrzi és az olvasók - gyerekek és felnőttek - rendelkezésére bocsátja.14 éves kor alatt a gyermekkönyvtárba, ha már van személyi igazolványod, a felnőtt könyvtárba iratkozhatsz be.

2. Mi van a gyermekkönyvtárban?                            

Sok szép és hasznos könyvet találhatsz nálunk. Könyveink két nagy csoportot alkotnak:

15 000 kötet szépirodalom (pl. elolvashatod Csipkerózsika történetét vagy az Egri csillagokat) 13 000 kötet ismeretközlő irodalom (pl. megtudhatod, hogyan kell teleltetni a teknősbékát, ki fedezte fel Ausztráliát). Könyveink között a nagyobb gyerekek felnőtteknek szóló irodalmat is találnak.

A könyveken kívül a gyerekkönyvtárban igénybe vehetsz folyóiratokat, társasjátékokat, számítógépeket internet hozzáféréssel, katalógus- és szövegszerkesztő gépet, televíziót video- és DVD lejátszóval, X-BOX játékokat.

3. Mire jó a gyermekkönyvtár?

Az iskolai tanuláshoz sokszor nem elegendőek a tankönyvek, feladataid megoldásához más eszközökre is szükséged lehet. Egyéni érdeklődésed kielégítéséhez, hobbidhoz is gyakran szükséges segítséget kérned. A gyermekkönyvtárra mindkét esetben bátran támaszkodhatsz: könyveink, számítógépes dokumentumaink biztosan segítségedre lesznek. Unatkozol a tanítási szünetben? Nem tudod, hol töltsd a szabadidődet? Gyere hozzánk olvasni, játszani, filmet nézni!

4. Hogyan használhatod a gyermekkönyvtárat?

A gyermekkönyvtár minden szolgáltatását igénybe veheted, ha beiratkozol és betartod a könyvtárhasználat szabályait. Kölcsönözheted könyveinket, használhatod kézikönyveinket, olvashatod folyóiratainkat, video- és DVD filmet nézhetsz, számítógépezhetsz, játszhatsz. Ha feladattal, kérdéssel érkezel hozzánk, segítünk, tájékoztatunk.

5. Hogyan tudsz tájékozódni a gyermekkönyvtárban?

Gyermekkönyvtárunk négy helyiségből áll:

Tájékoztatás - kézikönyvtár

Szépirodalom

Ismeretközlő (szak) irodalom

Gyermekirodalom (szép- és ismeretközlő irodalom is)

A kötetek szabadpolcon találhatók. A szépirodalmi művek betűrendben, az ismeretközlő irodalom témacsoportok szerint helyezkednek el a polcokon. A tájékozódást, a könyvek kiválasztását, megtalálását számítógépes katalógusunk segíti. Azoknak a könyveknek, amelyek még nincsenek benne a számítógépes katalógus rendszerében, a könyvtárosok utána tudnak nézni a cédulakatalógusban.

Ne ijedj meg, nem lehetetlen feladat megtalálni a keresett könyveket egy könyvtárban!

Figyeld csak meg a következő két példát!

1. Először keressünk szépirodalmat!                    

Hallottad valakitől, hogy A dzsungel könyve milyen jó könyv, a Disney-film is tetszett. Szeretnéd elolvasni a regényt, és kíváncsi vagy, hogy a számodra ismeretlen szerzőnek vannak-e más művei is a könyvtárban. Hogyan tudsz egyedül is megbirkózni ezzel a feladattal?

Első lépés

A szerző nevét keresed: számítógépes katalógusunkba – Monguz – a cím mezőbe beírod a regény címét (a határozott névelőt - a, az - nem vesszük figyelembe), majd a keresésre kattintasz.. A megjelenő oldalon a regény összes kiadása fel lesz sorolva, de a szerző mindig ugyanaz: Kipling, Rudyard.

Második lépés

Kipling műveit keresed: a szerző mezőbe beírod a nevet, majd a keresésre kattintasz. A megjelenő oldalon az összes mű összes kiadása fel lesz sorolva. Lesznek olyanok is, amelyek a felnőtt könyvtárban találhatók.

A dzsungel könyve (hangzó dokumentum is)
Az elefántkölyök
Gyermekmesék
Három kópé
Hogyan lett a sünteknős?

Just so stories
Kim
A magányosan sétáló macska

Mesél a dzsungel

Plain tales from the hills

Riki-tiki-tévi

Riki-tiki-tévi és más történetek

A sivatagi harcos

Harmadik lépés

Most már csak meg kell keresned a könyvet a polcon. A szépirodalomnál, a regények közt, a k betűnél fogod megtalálni A dzsungel könyvét.

 2. Másodszor keressünk ismeretközlő irodalmat!

Ki ne tudná, hogy a szamárnak nagy a füle. De gondoltál-e már arra, hogy ez miért van így?
Első lépés

Az online katalógusban a tárgyszó mezőbe beírod a szamár szót. Itt nem találsz róla szóló ismeretközlő irodalmat.

Második lépés

Gondolkozz! Tudod, hogy a szamár állat, emlősállat.

Az online katalógusban a tárgyszó mezőbe beírod az állatok szót. Közel 500 találatot kapsz: ennyi könyvet nem tudsz átnézni. Most az online katalógusban a tárgyszó mezőbe beírod az emlősállatok szót. Itt nem lesz találat. Még van egy ötletem: az online katalógusban a tárgyszó mezőbe beírod az állatrendszertan szót. Az így kapott 14 találat már áttekinthető. Ezekben a könyvekben már biztosan választ kapsz a kérdésedre. A könyvek leírása tartalmazza a szakjelzetet, ebben az esetben 592.

Harmadik lépés

A polcokon az ismeretközlő irodalom között megkeresed az 592-es szakszámot, itt pedig a katalógusban talált könyveket. Tartalomjegyzékük és névmutatójuk segítségével gyorsan meg tudod állapítani, foglalkoznak-e a szamárral. Az Uránia állatvilág Emlősök című kötetében megvan a válasz: a szamár füle azért hosszú, mert őshazájának sivatagos éghajlatához így alkalmazkodott, és hosszú fülét háziállatként is megtartotta.

Természetesen tudjuk, hogy a témakeresés nem könnyű a katalógusban, az interneten sok esetben hamarabb választ kapsz kérdésedre. Ha így sem sikerül, bátran fordulj a könyvtárosokhoz! Ők segítenek neked, hogy könnyebben eligazodj a könyvtár labirintusában.

 

Gyermekkönyvtárosok:

 

Nagy Katalin

 

 

 

                    Daru Éva

 

 

 

 

 

 

  

 

 

 

Gyulafalviné
Vereczkei Györgyi