/onkentes-pont

 

Önkéntes menedzsment képzés

1 napos ingyenes képzés
a Talentum Alapítvány és a könyvtár Önkéntes Pontjának szervezésében.

Jelentkezési határidő: április 26.

Felhívás, jelentkezési lap

Kapcsolat Kapcsolat

Elérhetőség:

Hódmezővásárhely, Andrássy út 44.

Tel.: 62/246-811

e-mail: onkentes.hmvhely@gmail.com

Az önkéntes regisztrációs lapot innen lehet letölteni.

Kérjük, személyesen hozzák be a kitöltött jelentkezési lapot a könyvtárunkba.

Partnereink, előadások Partnereink, előadások

Az EVS-t népszerűsítő rendezvények támogatói:

Talentum Alapítvány

Tudás Alapítvány

Future3

Előadások :

Közösségi szolgálat

Európai Önkéntes Szolgálat (EVS)

Önkéntes Pont a könyvtárban Önkéntes Pont a könyvtárban

„A valódi önkéntesség átalakítja az embert, mert arra készteti, hogy a legjobbat adja magából, erősíti a legnemesebb, legjobb, legnemeslelkűbb, legtestvéribb részét.” (Beatriz Diez Canseco)

Az önkéntesség mindannyiunk életének a része. Önkéntesség, amikor segítünk a szomszédunknak valami apróságban, amikor átadjuk a helyünket a buszon, amikor átkísérünk egy látássérült embert az úttesten, amikor ellenszolgáltatás nélkül részt veszünk egy közösségi rendezvény szervezésében. Az önkéntesség a társadalmi, kulturális, gazdasági és környezeti fejlesztés közösségi eszköze. Közérdekű, ellenszolgáltatás nélküli, kizárólag a nonprofit szférában végzett tevékenység.

Előzmények

A szegedi Talentum Alapítvánnyal kötött együttműködési megállapodás után, 2013. február 4-től működik könyvtárunkban Önkéntes Pont.

Szolgáltatásaink

Önkéntes munkára jelentkezők regisztrálása, kiközvetítése, fogadóhelyek regisztrálása.

Az Erasmus+ EVS keretein belül érkezett fiatalok fogadása, pártfogása. Az Európai Önkéntes Szolgálat (EVS – European Voluntary Service) az Erasmus+ program keretén belül 17 és 30 év közötti fiataloknak nyújt lehetőséget arra, hogy hosszabb-rövidebb ideig külföldön önkéntes munkát végezzenek.

Az Európai Unió anyagi támogatást nyújt az önkéntes szolgálat megvalósításához az Erasmus+ programban pályázat útján: átalányösszeget határoz meg a projekt lebonyolítására, az útiköltségre, a szállásra, ellátásra, biztosításra, nyelvi felkészítésre és némi zsebpénzre.

A középiskolások számára előírt kötelező közösségi szolgálat idejére helyet, munka- lehetőségetbiztosítunk. 2016. január 1. után az érettségi vizsga bizonyítvány kiadásának feltétele 50 óra „közösségi szolgálat” elvégzésének igazolása. Önkéntes Pontunk egyik képzett munkatársa tartja a fiatalok számára a törvény által előírt felkészítő és levezető foglalkozásokat, és fogadja a könyvtárba jövő közösségi szolgálatosokat. Önkéntes Pontunk a vásárhelyi középiskolák mellett szegedi, békéscsabai és kecskeméti oktatási intézményekkel is jó kapcsolatot ápol.

Rendezvények

Több, könyvtári környezetbe átültetett önkéntességgel foglalkozó programot is lebonyolítottunk az alapítvány kezdeményezésére. Ilyen volt pl. az Élő könyv program, amelyben önkéntesek személyesítették meg a kikölcsönözhető könyveket, de volt Kedvenc könyvem pályázat és Könyvcserebere akció is az Önkéntes Pont munkatársai szervezésében.

A közösségi szolgálaton kívül regisztrált önkénteseink részt vesznek programjaink lebonyolításában, az Országos Könyvtári Napok keretében megrendezett könyvárusításon, az Ünnepi Könyvhét és a Gyermeknap szabadtéri programjaiban, kézműves foglalkozásainkon.

Várunk minden leendő önkéntest a könyvtárunkban! :)

2016-ban történtek

Kiemelt partnereink támogatásával 2016-ban havonta voltak EVS-t népszerűsítő programjaink a helyi középiskolákban és az SZTE Mezőgazdasági Karán.