Könyvtárközi kölcsönzés Könyvtárközi kölcsönzés

A könyvtárközi kölcsönzésről

A könyvtárközi kölcsönzés a könyvtárak közötti együttműködés legrégebbi formája, azt mondhatjuk, hogy szinte századokkal ezelőttre visszatekintve is működött már. Célja, hogy bármely könyvtár olvasója számára az adott könyvtár állományában nem szereplő dokumentumokat más könyvtárakból való átkéréssel biztosítsa.

A Németh László Városi Könyvtárban is hosszú évek óta sikeresen működik a könyvtárközi kölcsönzés. Célunk a szolgáltatással az, hogy olvasóink számára hozzáférést biztosítsunk az állományunkban nem szereplő dokumentumokhoz, legyen szó egy népszerű regényről, szakirodalomról vagy egy tudományos cikkről stb.

 

A szolgáltatást igénybe veheti könyvtárunk bármely beiratkozott olvasója, aki vállalja az alábbi könyvtárközi kölcsönzési szabályok betartását.

A könyvtárközi kérések költsége kérésenként 1000,- Ft, amely az olvasót terheli, kivéve a szegedi Somogyi-könyvtárból kért dokumentumok, ezek ingyenesen igényelhetők.
A kölcsönzési idő be nem tartása esetén a küldő könyvtár megvonhatja a további kölcsönzés lehetőségét a késedelmes olvasótól.

 

A kérés leadása egy kérőlap kitöltésével történik, amelyet az olvasó aláírásával jóváhagy, illetve a kölcsönzési feltételeket elfogadja. A kért dokumentum megérkezéséről az olvasót azonnal értesítjük igény szerint e-mailben vagy postai úton.


A kölcsönzés határidejét minden esetben a küldő könyvtár határozza meg. Ez általában 2-4 hét, de előfordul, hogy a könyv csak néhány napig áll rendelkezésre. Folyóiratot a könyvtárak nem kölcsönöznek, így cikkekről csak fénymásolat vagy digitális másolat kérhető. A másolatok költségét (mely a teljesítő könyvtár díjszabásától függ), valamint a postaköltséget is mindig az olvasó állja.

 

 

Könyvtárközi kölcsönzési felelős:

Mónus Ágnes

6800 Hódmezővásárhely

Andrássy út 44.

62/246-811/11

konyvtarkozi [kukac]nlvk.hu